בחרו עמוד

אוטומציה ברשות האנושות

כבר כמעט שנתיים חלפו מאז פרוץ מגפת הקורונה, אשר שינתה את כללי המשחק בתחומים רבים, וביניהם בתחומי התעשייה. חוקי המשחק שהשתנו הכתיבו מציאות חדשה שהובילה לפתרונות חדשים, וביניהם פתרונות האוטומציה השיתופית אשר מספקת פתרונות גמישים ואינטואיטיביים למחסור בכוח אדם ושינויים תכופים

 

 

התמודדות עם הבלתי צפוי

בתקופות רגיעה ישנו מחזור חיים ידוע של אימוץ טכנולוגיות חדשות – מיעוט המאמץ חידושים טכנולוגיים במהירות, ורוב אשר מחכה בסבלנות לפני שהוא מגיע להחלטה של אימוץ את הטכנולוגיה החדשה. בתקופות של צורך ולחץ, כמו מלחמה או בימי מגפה, תהליך אימוץ טכנולוגיות חדשות מתקצר בעקבות הצורך שאינו מותיר ברירה. חיים זכרמן, מנהל חטיבת רובוטיקה ואוטומציה בחברת SU-PAD, נציגת UR בישראל, מספר כי בתקופת הקורונה יצא לו להסתובב בקרב חברות תעשייה ובעולם היצרני בארץ. הוא ראה כי חברות רבות הצליחו להתמודד עם האתגרים החדשים בזכות אימוץ פתרונות אוטומציה מוקדם מהצפוי. לדברי זכרמן, השינוי שהביאה עימה מגפת הקורונה הוא שינוי עמוק ולטווח ארוך.

זכרמן אומר כי תקופת ה- (VUCA (Volatile, Uncertain, Complex, and Ambiguous שאנו חווים מעלה אתגרי התמודדות עסקיים כאשר פתרונות האוטומציה השיתופית הוא הטוב ביותר עבורם. הלחץ, האתגרים והשינויים התכופים אשר מגיעים יחד עם עבודה יצרנית בתקופה זו, גורמים ליצרנים רבים בעולם ובארץ לפנות לפתרונות של אוטומציה שיתופית אשר מספקת פתרונות גמישים ואינטואיטיביים לאתגרי התאמת קווי הייצור, מחסור בכוח אדם ושינויים נדרשים תכופים

 

מהפכת הקובוטים: לכל חברה ובכל גודל

מהפכת הקובוטים: לכל חברה ובכל גודל

 

 

השפעת הקורונה על שרשראות האספקה

לפני נגיף הקורונה, יצרנים רבים הסתמכו על ייצור או אספקה מרחוק. הקורונה שינתה את כללי המשחק, בכך שהיא פגעה בשרשראות אספקה רבות והכריחה יצרנים המקומיים לאמץ תוכנית משנה המסתמכת על כוח אדם ואספקה מקומיים. כאשר הקורונה הגיעה הנה לראשונה, הפגיעה בשרשראות האספקה הייתה חדה ומהירה. מי שהתכונן מראש נפגע פחות, אחרים נאלצו לעבור לתוכנית חלופית במהירות. לצד אי זמינות של כוח אדם ואספקה מרוחקים, גם חלו שינויים מהירים בדרישות השוק – כל אלו הציבו את האוטומציה במקום מצוין לתפוס את מקומן של התוכניות הישנות, אשר כבר לא עבדו ולא סיפקו את הסחורה.
גם היצרנים הבינו את היתרון בעבודה מקומית, אשר קרובה ללקוחות. כאשר משווים את ההתייעלות והחיסכון אשר האוטומציה מביאה איתה, גם עלויות גבוהות יותר של כוח אדם הופכות משתלמות. צרכי הייצור השתנו ואיתם סדרי העדיפויות; קיימת דרישה גבוהה לשמור על זמינות ובטיחות העובדים, תוך הרחבת כישוריהם והעלאת ערכם על מנת להתאים אותם לסביבה הטכנולוגית. בזכות האוטומציה השיתופית קווי הייצור גמישים ומסוגלים להיענות במהירות לשינויים נדרשים, דבר הפותח בפני היצרנים הזדמנויות חדשות.

 

מהפכת הקובוטים: לכל חברה ובכל גודל

כאשר תעבורת ספינות ומטוסים הפסיקה לפעול עם תחילת מגפת הקורונה, היה ברור כי הפתרונות בהם מעסיקים כוח אדם זול באזורים מרוחקים כבר אינם פתרונות ישימים וחייבים לחזור אל השוק המקומי. קובוטים (רובוטים שיתופיים) אשר נכנסו לתמונה וכללו חידושים רבים עזרו ליצרנים מקומיים להגדיל את התפוקה – ולהוריד את העלויות. הקורונה העלתה את עלויות כוח העבודה אשר נחשב עד אליה זול באחוזים דו ספרתיים, אוטומציה שיתופית מאידך נמכרת כיום במחירים סבירים שהופכים אותה לכדאית לשילוב בקווי הייצור של חברות בכל הגדלים.

 

קובוטים הפכו ביצוע של משימות ייצור רבות יעילים וזולים יותר, אבל זו לא תרומתם היחידה. בתקופה הזו, השוק דורש לעתים קרובות שינויים בקווי הייצור המקוריים: ייצור מוצרים חדשים, ביצוע התאמות אישיות וכדומה. אוטומציה שיתופית מתוכננת לעמוד בשינויים תכופים אלו ונוצרה במחשבה מראש כי אלו יקרו. מערכות אלו ידידותיות לשימוש, קלות ומהירות להטמעה ופריסה חוזרת ומאפשרות ליצרנים להטמיע ולבצע שינויים נדרשים בקווי הייצור במהירות וביעילות, כמעט ללא עזרה חיצונית.

עלות הקובוטים לעומת היתרונות שהם מציגים הופכת את השימוש באוטומציה שיתופית מועילה ואפשרית עבור כל חברה, בכל סדר גודל.

 

מערכות ידידותיות לשימוש, קלות ומהירות להטמעה.

מערכות ידידותיות לשימוש, קלות ומהירות להטמעה.

 

 

בטיחות מעל לכל

הקורונה הביאה איתה גם דרישה לשמירה מוגברת על ביטחון העובדים ושמירה על מרחק חברתי. זכרמן מציין כי "חשיבות השמירה על ריחוק חברתי במהלך מגפת ה- COVID-19 הפכה את הבקרה על מניעת זיהומים והדבקות לערך עליון במפעלים ברחבי ישראל ועבור יצרנים רבים מציאות חדשה זו תימשך ללא הגבלת זמן". קובוטים שיתופיים פתרו גם בעיה זו עבור יצרנים רבים אשר הצליחו בזכות האוטומציה השיתופית לייצר סביבת עבודה אשר בה נשמר מרחק בטוח בין העובדים עם מיעוט פגישות פנים אל פנים, ומבלי לפגוע ברמות תפקוד גבוהות.

 

השינויים אשר כבר החלו להתרחש בקווי הייצור הישראלים ישארו איתנו גם לאחר חלוף המגיפה. העבודה עם הקובוטים הוכיחה כי באמצעותם היצרנים ממוקדים יותר ומוכנים לכל צרה אשר תגיע.

 

 

Case Study: Koyo Electronics Industries

 

מקרה בוחן מחו"ל אשר כבר נלמד הוא המקרה של חברת Koyo Electronics Industries. חברה זו מייצרת מסכי מגע לרכבים וחוותה גידול משמעותי בביקוש למסכים אלו. בשלב ראשון, החברה הקצתה מחדש עובדים והעבירה אותם ממשימות פיקוח לאחר הייצור לטיפול בצווארי בקבוק אשר התרחשו במקומות אחרים – דבר אשר יצר מחסור בכוח אדם מיומן בשטחים מהם הועברו. על מנת להתמודד עם החוסרים החדשים, הוצבו קובוטים של חברת Universal Robots מסוג UR3 לביצוע מספר גדול של פעולות אשר נדרשו לצורך בדיקת מסכי המגע.

 

קובוטים שיתופיים יכולים לעבוד לצד בני אדם בביטחון, ללא צורך בהקצאת אזורים נפרדים או הקמת גדרות הפרדה. הקובוטים קומפקטים, ולא נדרשו שינויים משמעותיים בקווי הייצור על מנת להטמיע את פעולתם. קובוטים UR3 מגיעים עם יכולות מובנות: הפעלת כוח גמיש ואמצעי בטיחות מרובים אשר מאפשרים שיתוף פעולה בטוח בין הקובוטים השיתופיים ובני האדם העובדים זה לצד זה.

 

התוצאות המרשימות של הליך זה כללו הגדלת הפרודוקטיביות של משימות בדיקת מסכי המגע ב- 31%, הקטנת כוח האדם הנדרש באזורי ההטמעה ב-50% כאשר החזר ההשקעה (ROI) התרחש בתוך שנה אחת. עמדת בדיקה אוישה על ידי אדם אחד במקום שניים אשר נדרשו לאייש אותה לפני פריסת הקובוטים. העובדים שפונו עברו לעסוק במשימות ארגונומיות יותר ובמשימות הפעלת קובוטים אחרים.

 

ביצוע של משימות ייצור בצורה יעילה וזולה יותר בעזרת אוטומציה שיתופית

ביצוע של משימות ייצור בצורה יעילה וזולה יותר בעזרת אוטומציה שיתופית

 

 

חוקרים את עתיד האוטומציה

משימות רבות בתחומים שונים יעברו אוטומציה בשנים הקרובות. קשה לצפות את קצב ההטמעה אך ככל הנראה מדובר בעשרים השנים הקרובות, לערך. לא תמיד המעבר יהיה בשלמותו; יש תחומים רבים אשר בהם ניתן להטמיע אוטומציה רק עבור פעולות מסוימות אשר דורשות הפעלת כוח משתנה, משימות מונוטוניות או משימות המתבצעות בתנאים מסוכנים, לדוגמה בגבהים או כאלו הדורשים עבודה בתנאים שאינם אידיאליים לאנשים – בסביבת מכונות כבדות ומגושמות, כאשר הנגישות אינה קלה וכדומה.

 

חברת המחקר מקנזי בדקה כ-2000 פעילויות עבודה ודאגה לכמת את מידת כדאיות האוטומציה בשילוב בכל אחת מפעילויות עבודה אלו. מסקנת המחקר הייתה כי לרוב, אוטומציה אינה מהווה תחליף מלא לכוח עבודה אנושי אשר נדרש לצורך פיקוח, קבלת החלטות והפעלת שיקול דעת במקרים בהם נדרשת יכולת חשיבה מורכבת. מנגד, לאוטומציה יש השפעה ניכרת על התהליך כולו גם אם היא מחליפה כוח עבודה אנושי בקטעים מסוימים של התהליך בלבד.

 

על פי מסקנות המחקר, רוב המקצועות יעברו אוטומציה בשנים הקרובות והמקצועות בהם מועסקים בני אנוש ישתנו ויהפכו טכנולוגיים יותר. אותם עובדים אשר יהיו בעלי מיומנות גבוהה ועם רקע של עבודה עם טכנולוגיה חדשה – ירוויחו. מבין הפעילויות שנבדקו, אלו אשר נמצאו המתאימות ביותר לעבור אוטומציה הן העבודות הפיזיות, דוגמת העבודות בפסי הייצור. ישנן עבודות נוספות אשר ירוויחו מאוטומציה דוגמת עיבוד ואיסוף מידע ואף במקצועות מפתיעים כגון מקצועות יצירתיים וניהול יש מקום לאוטומציה אשר תייעל 18% ו-9% מהפעולות אשר נעשות בתחומן בהתאמה. ההערכת המחקר היא כי עד לשנת 2055 חצי מהפעולות יעשו באופן אוטומטי.

 

מסקנות נוספות של המחקר נגעו להשפעת האוטומציה על שוק העבודה ומחירי השוק. יהיו עבודות שיעלמו מן העולם, ואחרות שיופיעו במקומן. שוק התעסוקה יהפוך למתוחכם יותר והכישורים שידרשו יהיו ייחודיים עם משרות מתגמלות יותר. שימוש ברובוטים ואוטומציה יביאו להתייעלות של השוק, הפחתה בעלויות הייצור וירידה במחירים לצרכן, והייצור יחזור להיות מקומי.

 

רובוטים מבריגים – אנשים מחליטים

קובוטים (רובוטיים שיתופיים) אשר יודעים לפעול בביטחה בסביבת בני אדם, אינם זקוקים למרחב משל עצמם. הם מהווים פתרון נוח וגמיש המשחרר כוח אדם אנושי מביצוע משימות רפטטיביות. קחו לדוגמה משימות הברגה – בני אדם מבצעים עבודה מעין זו באופן איטי יותר ומדויק פחות מאשר קובוטים אשר אינם מתעייפים ובנויים לעבוד גם במקומות אליהם קשה יותר להגיע, בזויות שאינן נוחות לבני אדם או באזורים מסוכנים. יכולתם של הרובוטים השיתופים למקם את הכלים באופן מהיר ומדויק מביאה לעלייה בייצור ובאיכות התוצרים הסופיים.

 

גם בני האדם העובדים בסביבה כזו נהנים כיוון שהם פטורים מביצוע משימות חוזרות אשר עלולות לגרום לפגיעה פיזית ואף ללחץ נפשי מתמשך. כוח האדם הזה אשר כבר אינו נדרש לביצוע המשימות הרפטטיביות מתפנה על מנת לבצע משימות מורכבות יותר, כאלו אשר דורשות מגע יד אדם ומחשבה אנושית.

 

אחת הבעיות איתה יצרנים רבים מתמודדים היא היכולת לאייש משימות פיזיות מורכבות כגון משימות הרכבה. אכלוס משרה מעין זו לוקח בממוצע כ-30 ימים. במידה והתפקיד דורש רמה מקצועית גבוהה, מספר זה עלול לקפוץ ל-93 יום בממוצע. הבעיה אינה רק באכלוס משרה פנויה אלא גם עבור המשרות הקיימות. בעידן המגפה, אין לדעת מתי יהיה הסגר או הבידוד הבאים, אילו תקנות יקבעו, מה יהיה המרחק הנדרש בין עובדים או עבודה בקפסולות – מתי חלקים מכוח האדם ייעדרו מהעבודה. קובוטים יכולים למלא את מקומם של העובדים המושבתים ולבצע את העבודה ביתר יעילות ודיוק.

 

איוש משימות פיזיות מורכבות על-ידי קובוטים (רובוטים שיתופיים)

איוש משימות פיזיות מורכבות על-ידי קובוטים (רובוטים שיתופיים)

 

 

ההבדל בין רובוטים וקובוטים

רובוטים נמצאים בשטח כבר זמן לא מועט ויתרונם מוכר: הם מסוגלים לבצע עבודות רפטטיביות, מסוכנות ופיזיות ביתר דיוק וביעילות גבוהה יותר מאשר כל עובד אנושי. הקובוטים מגיעים עם אותם יתרונות כמו רובוטים בתחום זה.

 

משקל העמסה של קובוטים קטן משל רובוטים מסורתיים, אולם יש להם כמה יתרונות שהופכים אותם לפתרון המועדף; ראשית, הם מתוכננים כך שלא נדרשת חציצה בין העובדים האנושיים וקובוטים העובדים לצידם. אין צורך בגדרות הפרדה, מחיצות או כלובים משוריינים. קובוטים נבנו מלכתחילה עם אמצעי בטיחות המאפשרים להם לעבוד ולהגיב לסביבה משתנה ולהימנע מפגיעה בעובדים אנושיים בסביבתם. כיוון שמדובר בקובוטים קומפקטיים הם אינם תופסים מקום רב על רצפת הייצור ואינם זקוקים למרחב הגנה נוסף. זמן הטמעת פתרון קובוטים במפעל יהיה לרב חצי מזמן הטמעת פתרון רובוטי, כאשר עלויות ההטמעה נמוכות באופן משמעותי.

 

יתרון נוסף של קובוטים הוא יכולת תכנות ידידותית ופשוטה שאינה דורשת ליווי צמוד של מהנדסים בכל שלבי ההתקנה וההטמעה. שימוש ותכנות קובוט אינו מסובך יותר מאשר השימוש בסמארטפון. יתרון זה משמעותי לא רק בהתקנה וההטמעה הראשוניים, אלא גם אם קיימת דרישה לשינוי. למעשה ההתקדמות הטכנולוגית בתחומי הבינה המלאכותית התקדמה כל כך כי הקובוטים לומדים תוך כדי עבודה: עובד יכול לתכנת את הקובוט פשוט על ידי הדגמה כאשר הקובוט זוכר את רצף הפעולות וההנחיות וחוזר עליהם באופן עצמאי. הפעלת הקובוטים כבר אינה דורשת כישורים מורכבים ושנות לימודים רבות ומאפשרת הפעלה על ידי מגוון רחב של עובדים במפעל עצמו.

 

הורדת עלויות הטמעה, עבודה לצד עובדים אנושיים ללא צורך בגידור, אפשרויות תכנות ושינוי קלות וקבלת תמורה של ביצוע עבודות חוזרות באופן מדויק ויעיל הופכות את פתרון הקובוטים לפתרון אידיאלי להווה – וגם לעתיד.

 

 

חברת Su-Pad מייצגת את חברת Universal Robots בארץ

חברת Su-Pad מייצגת את חברת Universal Robots בארץ ונותנת מעטפת שירות מלאה למוצרי החברה והטמעתם באופן אפקטיבי ומוצלח בקרב יצרנים ישראלים בכל שלבי העבודה החל מהתכנון הבסיסי, דרך התקנה והטמעה ועד להדרכה – תוך ליווי, תמיכה ושירות אנושי לכל אורך הדרך, ולכל צורך שמתעורר.

לפרטים נוספים ניתן לפנות לחיים זכרמן haim@su-pad.com | 052-5670620

 

הכתבה נעשתה בשיתוף פעולה עם מגזין New-Tech.

Previous

Next

תוֹכֶן | תַפרִיט | תפריט גישה