בחרו עמוד

עגלות אוטונומיות שיתופיות: עידן חדש בשינוע תוך מפעלי

הבשורה החדשה בעולם תכנון שינוע תוך מפעלי: עגלות אוטונומיות של MIR, גם למשקלי נשיאה גדולים.

 

תכנון שינוע לוגיסטי פנים מפעלי דורש התייחסות לאלמנטים רבים: בטיחות, יעילות, אפשרות תגובה למצבים משתנים, גמישות לשינויים ועוד. בסופו של תהליך התכנון, נוצרים מספר סוגי פתרונות לשינוע במפעלים: הפתרון המסורתי הכולל מלגזה ומלגזן; הפתרון המתוחכם יותר המורכב ממערכת שינוע אוטומטית – AGV: Automatic Guided Vehicle; ואילו הפתרון החדש והמתקדם יותר הוא עגלות אוטונומיות שיתופיות.

 

הפתרונות מהעבר: יתרונות וחסרונות

ישנם שני פתרונות מקובלים, מסורתי ומתוחכם: מלגזה ועגלות שינוע אוטומטיות AGV. למעט יתרון ברור אחד, למלגזה ולמלגזן יש חסרונות רבים. מכיוון שמלגזה נהוגה בידי אדם, שינויים ותגובתיות בנויים בתוך פתרון זה. על פניו זה נראה כמו פתרון פשוט וחסכוני, אך המציאות היא קצת שונה.

אם מתייחסים לעלויות תחזוקה של מלגזה ומלגזן, הרי שהן גבוהות. ראשית, נוצר בזבוז בכוח אדם שיכול להיות מנוצל לצרכים אחרים. שנית, הוצאות האנרגיה על המלגזה הן גבוהות. שני חסרונות נוספים שלה הם קושי להתמודד עם מעברים צרים, והיותה כלי לא בטיחותי; פעמים רבות נתקלים במצבים מסכני חיים הן של המלגזן והן של העובדים סביבו כאשר זהו אמצעי השינוע הנפוץ.

הפתרון המתוחכם יותר, AGV, כולל תכנון קפדני של מסלולי שינוע קבועים, הנחת מסילות והסעת עגלות אוטומטיות מעל מסילות אלה. בפתרון מסוג זה ניתן לבצע שינוע מהיר בהרבה ממלגזה, אך קיים בזבוז ניכר של רצפת הייצור או שטח המחסן המיועד עבור מסלולי השינוע. בעיה נוספת היא בטיחותית ותפעולית: העגלות והמערכת אינן מגיבות לתנאים משתנים או מכשולים בשטח. אם נפל פרט כלשהו על המסילה, הדבר עלול לגרום להשבתת המערכת כולה, ואם אין תיחום מספיק או אדם נכנס בטעות לשטחי המסילות – קיימת סכנת פגיעה.

מעבר לכך, יש שתי בעיות נוספות משמעותיות: עלויות הקמה וגמישות לשינויים. עלות תכנון והקמת מערכת שינוע תוך מפעלית המבוססת על AGV הן יקרות מאוד. מעת שהמערכת מוכנה – קשה לבצע בה שינויים שעלולים להיות כרוכים בעלויות גבוהות. בעולם הטכנולוגי של היום, שבו שינוי הוא עקרון חשוב וקבוע, הקושי לשנות ולהשתנות הוא חסרון משמעותי.

 

 

 

הפתרון החדש – AMR: Autonomous Mobile Robot

הפתרון של חברת MIR הדנית – AMR: Autonomous Mobile Robot – הוא שימוש ברובוטים אוטונומיים, קובוטים שיתופיים, ניידים. בפתרון זה הקובוט הוא העגלה הניידת שמצוידת בחיישנים מסוגים שונים "החשים" את הסביבה ומזהים מתי יש מכשול בדרכה או אדם העומד מולה. הרובוט השיתופי הנייד מצויד בקבצי CAD שמאפשרים לו לעשות מיפוי של השטח בו הוא נדרש לנווט. כאשר עליו להגיע מנקודה א' לנקודה ב', הוא יכול לתכנן בעצמו את הנתיב האידיאלי, ואף לבצע שינויים ומעקפים אם נתקל בבעיה בדרך.

באמצעות העגלות האוטונומיות, ניתן לשנע עצמים, משטחים, חלקים ורכיבים לעמדות העבודה ללא הקצאת שטח ייעודי למטרות שינוע. פעולת הרובוטים השיתופיים הללו היא בטוחה גם במקביל לתנועה או עבודה של בני אדם.

השימוש בעגלות האוטונומיות של חברת MIR הוא גמיש יותר מהפתרונות המסורתיים. שני היתרונות הבולטים שלו הם קיצור זמני השינוע והפיכת עבודת כוח האדם ליעילה יותר.

 

שינוע תוך מפעלי: עגלה אוטונומית של MIR

עגלת MIR מעמיסה משטח לצורך שינוע.

 

השקת עגלות אוטונומיות גם למשקלים כבדים

לחברת MIR יש קו שלם של עגלות אוטונומיות המתאימות למשימות שונות. לאחרונה נוספו שתי עגלות רובוטיות לקו המוצרים של החברה: MIR600 ו-MIR1350 הנושאות עד 600 או 1,350 ק"ג בהתאמה. העברת המשטחים בנקודות הקצה מתבצעת באמצעות משטחי הרמה. שתי עגלות אוטונומיות אלה הצטרפו לקו המוצרים הקיים של חברת MIR המתאים לעגלות עם שינוע מטענים שמשקלם נע בטווח שבין 100 ל-1,000 ק"ג.

 

העגלות החדשות של MIR – בטוחות, עמידות וידידותיות יותר

כחלק ממערכות בטיחות העגלות האוטונומיות של MIR, קיימות מערכות טכנולוגיות הסורקות את היקף העגלה בלייזר, ומצלמות היקפיות המכסות 360 מעלות סביב העגלה. מצלמות תלת מימד הממוקמות בחזית העגלה יודעות לזהות עצמים בגובה של 2,000-30 מ"מ מעל הרצפה. הרובוט החדש, MIR1350, מצויד גם במצלמות הממוקמות בצד העגלה האוטונומית ויודע לזהות מכשולים קשים לאיתור בזכות גובהם הנמוך. כל הרובוטים של MIR עומדים בתקן איכות מחמיר ISO3691-4.

שתי העגלות האוטונומיות החדשות של החברה עמידות במיוחד בפני חלקיקי אבק ונוזלים, והן נמצאות ראשונות בדירוג IP52. היתרון בשיפור עמידות רכיבי הרובוטים הוא הרחבת השטחים בהן ניתן לעשות שימוש, למשל, ליד שטחים פתוחים.

השליטה בעגלות האוטונומיות היא קלה, ידידותית למשתמש ואינטואיטיבית. אפשר גם להפעיל מספר עגלות אוטונומיות בו זמנית ובמקביל באותו אזור. גמישות נוספת מושגת על ידי התאמת מודולים שונים אל העגלה עצמה: ווי גרירה, מסועים או אפילו זרוע רובוטית אשר יחד עם העגלה יוצרת עמדת אוטומציה ניידת.

 

עגלות אוטונומיות שיתופיות: עידן חדש בשינוע תוך מפעלי | שינוע

עגלת MIR600 מתקרבת לעמדת פריקה/העמסה.

 

הפעילות של MIR בעולם ובישראל

חברת MIR או בשמה המלא – Mobile Industrial Robots היא חברה ששמה לה למטרה לתכנן וליצור קובוטים ניידים שיתופיים, בטוחים וקלים ליישום ולשימוש, ולבצע אופטימיזציית שינוע ולוגיסטיקה בתעשייה.

הקובוט הראשון נבנה על ידי מייסד החברה, נילס ג'ול ג'ייקובסון, מאבני לגו של בנו בדנמרק ב-2011, והחברה עצמה קמה בשנת 2013. מאז, החברה גדלה וצמחה, וכיום היא בעלת מספר סניפים ברחבי העולם, משווקת ל-48 מדינות וזכתה במספר פרסים בינלאומיים.

עגלות אוטונומיות של חברת MIR כבר פועלות בארץ במפעלי Stanley ישראל. העגלות מבצעות שינוע פנים עם תוצרת מוגמרת. נציגי המפעלים מדווחים כי המעבר לעגלות אוטונומיות הביא לשיפור הבטיחות בסביבת העובדים, לחיסכון ולהתייעלות ברצפת הייצור.

חברת Su-Pad היא הנציגה של חברת MIR בישראל. Su-Pad מספקת מגוון פתרונות לתעשיה בנושאי אוטומציה, הזרקת פלסטיק, הדפסת תלת מימד וציוד משלים. החברה מעניקה שירות מלא ונגיש הכולל פתרונות אפשריים, הקמה, הדרכה והטמעה.

 

 

לפרטים נוספים, ניתן לפנות אל חיים זכרמן מ SU-PAD
052-5670620, Haim@su-pad.com

 

הכתבה נעשתה בשיתוף פעולה עם מגזין PlasticTime

 

Previous

Next

תוֹכֶן | תַפרִיט | תפריט גישה