בחרו עמוד

מדפסות תלת-מימד בטכנולוגיות חדשות: משהו טוב קורה ב- Stratasys

הדפסת תלת מימד כבר מזמן אינה נחשבת לתחום נישתי של "משוגעים לדבר" – ובשנים האחרונות ביצרה את מעמדה כאחת החזיתות המובילות בעולם התעשייה והייצור, וללא ספק זו שמתקדמת בקצב המהיר מכולן. אולם שנת הקורונה והשיבושים בשרשרת האספקה העולמית הוכיחו אפילו יותר את החשיבות שבהדפסת תלת מימד – המסוגלת להעניק עצמאות מלאה בכל הנוגע לייצור רכיבים או עזרים תעשייתיים. בשנה שבה עצמאות הייצור התבררה כדרישה הכרחית מכל חברה רצינית – הדפסת תלת מימד הפכה לכלי חשוב בידי כל מפעל, פס ייצור או צוות פיתוח.

בדיוק כמו תחום ההדפסה בכללותו, גם חברת Stratasys לא דורשת הקדמות מיותרות: מדובר ביצרנית המובילה בעולם בתחום ייצור מדפסות תלת מימד. החברה, שבסיסה בישראל, מפתחת ומשווקת מדפסות תלת מימד לצרכים תעשייתיים שמיועדות להדפסה אמינה במיוחד – ולהיקף ייצור משמעותי. ברקע הביקוש ההולך וגדל לפתרונות הדפסה אמינים ועוצמתיים, ערכה לאחרונה Stratasys אירוע השקה נרחב – במסגרתו חשפה שלוש טכנולוגיות הדפסה ומדפסות תלת מימד מתקדמות חדשות, שמרחיבות מאוד את היקף הפתרונות שמציעה החברה.

מדובר בשינוי משמעותי בעולם הדפסת התלת מימד: Stratasys ייצרה עד היום מדפסות בטכנולוגיות הדפסת FDM ו- POLYJET. אולם כעת השיקה החברה את מדפסת Origin One בטכנולוגיית DLP ואת מדפסת H350 בטכנולוגיית הדפסת אבקה (SAF) – שתי טכנולוגיות הדפסה נוספות ובנוסף אליהם מדפסת FDM חדשה ומסקרנת בשם F770.

בנוסף, רכשה Stratasys את חברת RPS הבריטית הפועלת בתחום ה-SLA – וכך יצרה מחומש של פתרונות הדפסת תלת מימד בגישות שונות. המהלכים הללו הופכים את Stratasys למעין One-stop shop, כתובת אחת לכל פתרונות ההדפסה המובילים בשוק – שמסוגלת לתפור את הפתרונות הנכונים לכל צורך תעשייתי.

מדפסת H350: בא לשכונה בחור חדש

המהפכה הגדולה בהכרזה הראשונה של Stratasys נמצאת כנראה במדפסת H350, שהיא המוצר הראשון של החברה שמתבססת על הדפסה בטכנולוגיות SAF – הדפסת אבקה: בשיטה זו המדפסת מפזרת שכבת אבקה, ולאחר מכן מתיזה עליה דיו מסוג שמשמש כקטליזטור תרמי. ברגע שהדיו נחשף לפיק חימום, הוא מגיב תרמית באופן שמפלמר את האבקה. התהליך הזה חוזר על עצמו שוב ושוב, שכבה אחר שכבה – וכיוון שבטכנולוגיית ייצור זו השגרה היא להדפיס אוסף של חלקים, גם בגובה ההדפסה , בסיומה מתקבלת תוצאה מאוד יעילה בתפוקה שלה.

מדובר בפתרון משמעותי לקווי ייצור שפועלים בקצב גבוה (עשרות אלפי יחידות או יותר), ובייחוד לתעשיות האלקטרוניקה, התחבורה, המחשבים, התשתיות – וגם לתחום האורתופדיה ולעולמות רפואיים נוספים. מדפסות H350, שפותחו בשיתוף פרופ' ניל הופקינס, כוללות רכיבי הדפסה שמאפשרים פעולה אוטומטית ושגרת הדפסה רציפה ללא הפרעות או קטיעות.

המדפסות החדישות הללו מיועדות גם למוצרים מלוטשים שמיועדים לצרכן הקצה – וגם לציוד תעשייתי למכונות או למטרות אחרות בתהליך הייצור.

הפולימרים שבהם משתמשת מדפסת H350 מגיעים באופן מלא ממקורות מתחדשים וביולוגיים – זאת במטרה להפחית את טביעת הרגל האקולוגית של הייצור ולעמוד בתווי התקן הירוקים המחמירים ביותר.

עוד מתגאים בחברת Stratasys ביעילות הייצור הגבוהה של המדפסת. הדפסה באמצעות ה-H350 מצטיינת במדדי המהירות, הדיוק והאמינות – וגם במדד ניצולת החומר. בעוד שמדפסות מתחרות מגיעות לרוב לנתוני ניצולת של 5 אחוזים או מעט יותר (מוצרים בתוך עוגת ההדפסה – אחוז הנסטינג) מדפסות H350 עומדות על נתון מדהים של 12 אחוזים לפחות. זו המהפכה הגדולה של טכנולוגיית ה-SAF החדשה – שמרעננת את היצע המוצרים של Stratasys ומשאירה אבק למתחרות הקיימות בשוק.

מדפסת Origin One: פתרון DLP פורץ דרך

100 מיליון דולר: זה תג המחיר לעסקת הרכישה של חברת ההזנק Origin בידי Stratasys. מדובר באחת העסקאות הגדולות בעולם הדפסת התלת מימד לאחרונה – שמעידה על האמון הרב של Stratasys במוצריה הייחודיים של Origin. אנליסטים מעריכים שהאמון הזה לא מנותק מהמציאות: העסקה צפויה לפי הערכות להניב מאות מיליוני דולרים לחברת האם.

באירוע ההשקה האחרון נחשפה מדפסת Origin One – התוצר הראשון של העסקה המשמעותית. מדובר במדפסת שפועלת בטכנולוגיית הדפסת DLP ( Digital Light Processing). כמו טכנולוגיית SLA, גם שיטה זו מקשה את הדיו באמצעות חשיפה לאור. אולם שיטת SLA משתמשת בלייזר ממוקד – ואילו DLP פועלת באמצעות חשיפה בו-זמנית של חומר הגלם למקור אור דיגיטלי רחב.

היתרון הגדול של טכנולוגיית ה-DLP הוא המהירות הגבוהה שלה: חשיפה בו-זמנית למקור האור מאפשרת ייצור מהיר הרבה יותר ממקבילותיה. אולם עד כה, מדפסות DLP התאפיינו באיכות נמוכה ביותר של המוצר הסופי – שאינה עומדת בתקן הנדרש ממוצר המיועד לצרכן קצה. חברת Origin שברה את תקרת הזכוכית הזאת.

טכנולוגיית P3 שפיתחה החברה, ונמצאת היום במוקד מדפסות Origin One של Stratasys, מאפשרת עבודה עם חומרי גלם איכותיים ביותר – שנותנים מענה מגוון לדרישות המוצר והתקנים השונים, בקנה מידה חסר תקדים בעולם ה-DLP. רק כדי לסבר את האוזן, מדובר בדיוק של בערך 50 מיקרון – כמעט פי 3 מהמתחרים הקיימים בטכנולוגיית ה-DLP.

מדפסות Origin One מסוגלות לייצר חלקים מדויקים ואמינים במיוחד בהיקף של אלפי יחידות – והן תומכות בשורה ארוכה מאוד של חומרי גלם שונים. מיצרנים מובילים בתעשיה כמו Henkel ו BASF – מגוון ענקיות חומרי גלם כבר השיקו חומרים למדפסות החדשות, בהם חומרי גלם שמקנים תכונות של חסינות לאש או עמידה בתקנים רפואיים. לשם הדוגמה, במהלך משבר הקורונה הודפסו לא פחות ממיליון מטושים לבדיקות PCR באמצעות מדפסות מתוצרת הסדרה החדשה. גם ענקית האלקטרוניקה האמריקנית-שוויצרית TE Connectivity הכניסה את מדפסות Origin One לשימוש במפעליה – ומתעתדת להעביר קווי ייצור שלמים לייצור בהדפסת תלת מימד.

המדפסות נהנות גם מתוכנה מתקדמת – בדומה לשאר מוצרי Stratasys – עם יכולת שליטה וניטור על תהליך הייצור ובקרה מלאה על התוצר הסופי. בחברה מתגאים בכך שתהליך ההסמכה לשימוש המדפסת לא אמור להימשך יותר מ-48 שעות – נתון יוצא דופן בתעשייה.

מדפסת F770: הגודל כן משנה

בהשוואה ל-H350 או ל-Origin One, המדפסת השלישית שהשיקה Stratasys לאחרונה לא נראית במבט ראשון כמו מוצר פורץ דרך. מדובר במדפסת נוספת בטכנולוגיית FDM שמשמשת כבר במגוון מוצרים אחרים מתוצרת החברה – ומתבססת גם היא על תכנת GrabCAD המוכרות והמוכחת של Stratasys.

אולם ה-F770 נבדלת מהמוצרים הקיימים בשוק בשני פרמטרים חשובים: שטח ההדפסה הגדול שלה, 1000*600*600 – ותג המחיר הנמוך, פחות מ-100,000 דולר. מדובר במדפסת הזולה ביותר שקיימת כיום לגדלים עצומים – ומאפשרת לקבל את כל היתרונות והניסיון של מוצרי Stratasys במחיר נגיש יותר מאי פעם. נפח הבנייה של המדפסת החדשה עומד על יותר מ-13 מטרים מעוקבים – מה שהופך אותה לפתרון שימושי במיוחד לקווי ייצור רבים.

לסיכום

מהדפסה בטכנולוגיית אבקה באיכות חסרת תקדים, דרך טכנולוגיית P3 פורצת הדרך של חברת Origin – ועד מדפסת F770 שפותחת צוהר חדש להדפסת תלת מימד בגדלים גדולים במיוחד ובמחיר נמוך להפליא – אירוע השקה האחרון של Stratasys ממחיש את השינוי הדרמטי שמובילה החברה בעולם הדפסת תלת המימד, ולמעשה בעולם הייצור התעשייתי כולו.

במקביל לעלייה החדשה בביקוש לפתרונות הדפסת תלת מימד, בצל משבר הקורונה והמודעות הגוברת לעצמאות תעשייתית, Stratasys מרחיבה את היצע הפתרונות שלה – ומשווקת כעת מוצרים בכל טכנולוגיה מתקדמת ובכל סדר גודל שימושי. כל מפעל או פס ייצור יכולים למצוא את הפתרון המתאים להם בין מוצרי החברה החדשים – באיכות שלא נראתה עד היום.

המהפכה הזו זמינה כבר עכשיו – גם בישראל. חברת SU-PAD, המשווקת המקומית של Stratasys, משווקת כבר בימים אלו את המדפסות החדשות – והרחיבה לצורך כך את המלאי הקיים במחסניה ואת הצוות הטכני הזמין שלה. נדמה שהפתרונות החדשים של Stratasys הישראלית והזמינות שלהם בארץ צובעים את עולם הדפסת התלת מימד בכחול ובלבן.

Previous

Next

תוֹכֶן | תַפרִיט | תפריט גישה